НВК №9

Херсонський навчально-виховний комплекс - загальноосвітня школа І-ІІІ
ступенів №9 Херсонської міської ради

ХАРЧУВАННЯ

Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється у відповідності до Інструкції з організації харчування дітей у ДНЗ, затвердженим Наказом МОН, МОЗ України

17.04.2006 р. № 298/227

Витяг з інструкції «Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»

1.1.  Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у дошкільних на­вчальних закладах.

1.2.  Режим харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується ке­рівником закладу.

При 10,5 і 12-годинному перебуванні дітей у закладі режим харчування установлюється триразовим, орієнтов­но для ясельних груп — сніданок 8.00-8.20, обід 11.30-12.00, вечеря 15.30-16.00; для дошкільних груп — сні­данок 8.30-8.50, обід 12.30-13.00, вечеря  16.30-16.50.

1.3.  У санаторних дошкільних навчальних закладах (санаторних групах) у залежності від профілю: а) для дітей, які часто і тривало хворіють; б) для дітей із за­хворюваннями шлунково-кишкового тракту; в) для ді­тей, народжених від батьків, які постраждали під час аварії на Чорнобильській АЕС; г) для дітей дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу (порушення фізичного та (або) розумового розвитку) режим харчу­вання повинен бути 4 або 5-разовим за призначенням лікаря.

1.4.  Під час оздоровчого періоду необхідно організу­вати додатковий прийом їжі — другий сніданок з 10.00 до 11.00 у вигляді фруктів, соків, які видаються під час прогулянки.

1.6.  Розподіл їжі за калорійністю протягом дня пови­нен бути таким; сніданок — 25%,

обід — 35%,

підвечірок і вечеря — по 20%.

Тривалість сніданку, підвечірку і вечері — по 20хв., обіду — 25-30хв.

1.11. Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням ДНЗ. Винятком можуть бути яблуко, морква, овочевий сік у кількості 50 – 100 г. Якщо дитина поснідала вдома, її і не слід примушувати снідати вдруге.

1.17.  Консерви м’ясні, рибні та овочеві можуть ви­користовуватися, як виняток, при відсутності м’яса, риби, свіжих овочів, але тільки після їх термічної оброб­ки при приготуванні перших і других страв.

1.26.  Столовий посуд може бути фаянсовий, порцеляновий або з неіржавіючої сталі. Забороняється застосування пластмасового посуду багаторазового використання, по­щербленого посуду та емальованого з пошкодженою емаллю. Кількість столового посуду у групі повинна від­повідати кількості дітей за списком.

 

Затверджено

Постановою Кабінету Міністрів України

від 22 листопада 2004 р. № 1591

 

НОРМИ ХАРЧУВАННЯ У ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКАЛАДАХ

(денна на одну дитину, грамів)

 

№ з/п Найменування продукту Вікова група (років)
Від 1 до 3 років Від 3 до 6 (7) років
1. Хліб пшеничний 55 80
2. Борошно пшеничне 15 25
3. Крупи. Бобові, макаронні 30 45
4. Картопля 130 190
5. Овочі різні 180 230
6. Фрукти свіжі, цитрусові 45 100
7. Соки 50 70
8. Фрукти сушені 10 10
9 Кондитерські вироби 5 15
10. Цукор 35 45
11. Масло вершкове 12 21
12. Олія 6 9
13. Яйця, штук 1/4 1/2
14. Молоко 350 400
15. Сир кисломолочний 35 45
16. Сир твердий 3 5
17. Сметана 5 10
18. М’ясо, м’ясопродукти 60 100
19. Риба, рибопродукти 20 45
20. Кава злакова, цикорій 1 4
21. Какао 1 2
22. Чай 0,2 0,2
23. Сіль, сіль йодована 2 5
24. Дріжджі 1 1
25. Лавровий лист 0,05 0,1
26. Сухарі панірувальні 2 2
27. Томатна паста 2 2
28. Ванільний цукор 0,1 0,1
29. Кислота лимонна 0,1 0,1

Примітка: Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовується в межах даної норми _+ 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі – кілька разів на тиждень.

ОРІЄНТОВНИЙ ОБЄМ ГОТОВИХ СТРАВ ТА ОКРЕМИХ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ДІТЕЙ РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП  (у грамах)

Назва страви Об’єм їжі для дітей (вікові групи)
 

 

До 1 року Від 2 до 3 років Від 4 до 5 років Від 5 до 6 (7) років  
Каші або овочеві страви (на сніданок або вечерю) 100 150-180 180-200 200  
Чай, кава злакова, какао, молоко або кисломолочний напій тощо 100 150-180 150-180 150-180(200)  
Супи, бульйон 100 150 150-200 200  
М’ясні або рибні страви 40-50 50-60 60-70 70-80  
Компоти, киселі 100 100-120 120-150 150-180(200)  
Гарніри, ут.ч. комбіновані 90 100 120 130  
Фрукти, соки 50 50-80 80 — 100 100-130  
Сала їй із свіжих фруктів і овочів 40 40-50 40-50 50-60  
Хліб житній (на день) 10 30 50 60  
Хліб пшеничний (на день) 60 70 100 110  
 

Примітка. При розподілі страв на порції враховується вік дитини і індивідуальні особливості: апетит, стан здо­ров’я, сприймання продуктів (не сприймає молоко, рибу, полуниці, яйця тощо).